EduIDTest

Innen: KIFÜ Wiki

hosts file használata

A hosts file meglehetősen egyszerűen használható eszköz arra, hogy élesben működő szolgáltatás átalakítása során tudjunk. Mivel az eduID-ban elterjedten használt SAML profilokban az üzenetváltás a legtöbb esetben a böngészőn keresztül zajlik, ezért elegendő a böngészőt arra rávenni, hogy a tesztelni kívánt SP-t vagy IdP-t ne a világ által látott helyen, hanem a tesztelni kívánt ponton keresse. Ez a módszer mind SP, mind IdP tesztelésre használható.

Néhány tipp
  • A tesztelni kívánt IdP vagy SP föderációs konfigjában megadott tanúsítványok egyezzenek meg az éles rendszerben használt tanúsítvánnyal. Ennek hiányában az aláírás nem lesz valid, illetve az esetlegesen titkosítottan küldött adatokat nem lehet kibontani.
  • Ha végül az új gép a régi nevén fog hallgatni, akkor nincs szükség a Resource Registry-ben módosítani az adatokon.
  • Bármely SP-vel / IdP-vel tesztelhetjük az IdP-nket / SP-nket, hacsak nem rontunk el valamit (vö. első két pont) a távoli fél nem fogja észrevenni, hogy nem az "éles" partnerrel beszél.
  • Tesztelésre privát IP cím is megfelelő, feltéve, hogy a saját gépünk eléri azt a tartományt.
  • [SP]: HEXAA kapcsolat is tesztelhető a módszerrel, feltéve, hogy a tesztelt SP képes kapcsolatot nyitni a hexaa.eduid.hu 8443-as portjára. A HEXAA kizárólag a használt SSL tanúsítvány alapján azonosítja be a kérdezőt, így ugyanazt a tanúsítványt és entityID-t használva ugyanazt a választ kapjuk a tesztelt és az éles SP-n is.
  • [IdP]: Az IdP-nk helyes működését például itt tudjuk ellenőrizni: https://attributes.eduid.hu

SP tesztelés

A szolgáltatásunk SAML integrációjának tesztelésére remekül használható eszköz a https://samlidp.io, amellyel pár kattintással készíthetünk magunknak teszt célokra IdP-t, amelynek megadható - akár a föderációban még nem regisztrált - SP metaadata is, így különböző felhasználói profilokkal próbálkozhatunk.