HREFJoin

Innen: KIFÜ Wiki

Az eduID föderációhoz való csatlakozás folyamata

 1. A csatlakozni kívánó tag/partner jelzi csatlakozási szándékát a Föderációs Operátor felé.
 2. Mind jogilag, mind technikailag előkészül a csatlakozáshoz: Föderációs alapelvek, Műszaki előírások IdP-k számára, Műszaki előírások SP-k számára.
 3. Egyeztetés után elküldi az aláírt szerződést, ill. nyilatkozatot, és ezzel párhuzamosan elérhetővé teszi a csatlakozás előtti ellenőrzéskor átnézendő dokumentumokat. Különösen fontos, hogy megadja az azonosítható felhasználók számát és elérhetővé tegye az adatkezelési szabályzatát.
 4. A Föderációs Operátor elkészíti a Tag számára a szükséges HEXAA jogosultságokat
 5. A Föderációs Operátor elvégzi az előzetes ellenőrzést (a különálló és benyújtandó dokumentumokat és a Resource Registry-be felvitt adatokat), majd ennek eredményértől tájékoztatja a Tagok Tanácsát
 6. Tagok Tanácsa dönt a csatlakozni kívánó tag/partner kérelméről
 7. A Föderációs Operátor - pozitív TT döntés esetén - aláírva visszaküldi a szerződést, és beteszi a föderációs éles metaadatba az új entitást. Negatív válasz esetén a hiányosságok ismertetése mellett lehetőséget biztosít azok a pótlására, javítására.

Azonosító szervezet (IdP) felvétele a föderációba

 1. A Föderációs Operátor az intézményi adminisztrátorral egyeztetve rögzíti a Resource Registry-be az IdP adatait. Egyúttal a Föderációs Operátor az IdP-t hozzáadja a föderációs tesztmetaadathoz, ezáltal az intézményi adminisztrátor, amennyiben helyesen konfigurálta az IdP-t, be fog tudni lépni a Resource Registrybe.
 2. A Tagok Tanácsa dönt az IdP felvételi kérelméről. Pozitív döntés esetén a Föderációs Operátor hozzáadja az éles föderációs metaadathoz az IdP-t.

Intézményi (tagi) szolgáltatás (SP) felvétele a föderációba

 1. Egy intézményi adminisztrátor (akinek a HEXAA-ban megfelelő, a Resource Registryhez szükséges intézményi admin joggköre van) a Resource Registry-ben rögzíti az SP minden szükséges adatát.
 2. Az SP a föderációs metaadatba a Föderációs Operátor számára történt jelézés után kerülhet. Technikailag a Föderációs Operátor engedélyezi a föderációs metaadatba történő megjelenést.

Külső (partner) szolgáltatás (SP) felvétele a föderációba

 1. A Föderációs Operátor a Resource Registry-ben rögzíti az SP minden szükséges adatát.
 2. A Tagok Tanácsa pozitív döntése után a Föderációs Operátor engedélyezi az új SP föderációs metaadatba történő megjelenését.
 3. Az SP-n a későbbiekben szükségessé váló módosításokat a Föderációs Operátor végzi el.