Hu-faq-mcu

Innen: KIFÜ Wiki

Mi az MCU? Mikor van szükségem MCU-ra?

Az MCU (Multipoint Control Unit) egy úgynevezett multipontos konferencia kiszolgáló, amely lehetővé teszi többrésztvevős (>2) video ill. audio konferenciák lebonyolítását. Erre azért van szükség, mert a videokonferencia végberendezések között általában csak pont-pont (2 résztvevős) konferencia létrehozása lehetséges. A videokonferencia egyik leghasznosabb ill. legnépszerűbb alkalmazása a sokrésztvevős találkozók kiváltásában rejlik (pl. projekt találkozó, megbeszélés, előadás, stb.), amelyekhez az MCU használata elengedhetetlen.

Az MCU tehát egyszerre sok felhasználót képes kezelni, amelyek egyes csoportjait különböző konferenciákba képes szervezni - ilymódon lehetséges több párhuzamos több résztvevős, egymástól független videokonferencia kiszolgálása.

A felhasználó szempontjából az MCU-nak két fö müködési módja van:

  • Hangaktivált (Voice Activated): az éppen beszelő konferencia résztvevő látható a képen. Amikor egy másik résztvevő szólal meg, az MCU az ő képét jeleníti meg.
  • Osztott képernyő (Continuous Presence): a képernyőn egyidőben több résztvevő képe látható. Az osztott képernyős videokonferencia tökéletesen képes helyettesíteni a sokrésztvevős megbeszeléseket.

A komolyabb videókonferencia végberendezéseknél előfordul, hogy rendelkeznék un. beépített (embedded) MCU funkcionalitással. Ez általában azt jelenti, hogy a végberendezés képes néhány másik berendezés hívását fogadni egyetlen közös konferenciában. Természetesen ez a funkció sokszor jelentősen korlátzott egy igazi MCU kiszolgálóhoz képest.