SSP EntityCategories

Innen: KIFÜ Wiki

Ez a lap a simpleSAMLphp EntityCategories moduljának továbbfejlesztett változatához tartozó beállításokat ismerteti. Reményeink szerint a modul valamikor a simpleSAMLphp alapcsomagjának is része lesz, ám amíg ez nem történik meg, addig az alábbiak szerint érdemes eljárni, ha használni szeretnénk.

A modul forrása: https://github.com/sitya/simplesamlphp-module-entitycategories.git

Fontos, hogy a modul nem helyettesíti a core:AttributeLimit, vagy a niif:AttributeLimit modult, valamelyikkel együtt használandó!

Telepítés composeren keresztül

cd /path/to/simplesamlphp
composer require simplesamlphp/simplesamlphp-module-entitycategories:dev-master
composer config repositories.simplesamlphp/simplesamlphp-module-entitycategories vcs https://github.com/sitya/simplesamlphp-module-entitycategories.git
composer update

Beállítás

Lévén egy AuthProc modullal van dolgunk, így a rendes authproc szekcióba kell elhelyeznünk valahol a sorban, a core:AttributeLimit, vagy niif:AttrobuteLimit előtt. Az alább részletezett alapbeállításokon túl (default, strict, allowRequestedAttributes) az egyes entityCategory-k URI-jait kell megadni, mint egy tömb kulcsát, és a hozzátartozó tömb értékeiként pedig a megengedett attribútumok URN-jeit. Tetszőleges számú entityCategory-t megadhatunk, a korábbi beállítások elsősorban azt szabályozzák, hogy mi történjen akkor, olyan entitással van dolgunk, akinek nincs a metadatájában megadva EntityCategory, vagy ha van, nem illeszkedik az általunk explicit beállított listában található EntityCategory-k valamelyikére.

Működő példa

 75 => array(
     'class' => 'entitycategories:EntityCategory',
     'default' => true,
     'strict' => true,
     'allowRequestedAttributes' => true,
     'http://eduid.hu/category/registered-by-eduidhu' => array (),
     'http://www.geant.net/uri/dataprotection-code-of-conduct/v1' => array (),
     'http://refeds.org/category/research-and-scholarship' => array(
       'urn:oid:2.16.840.1.113730.3.1.241', #displayName
       'urn:oid:2.5.4.4', #sn
       'urn:oid:2.5.4.42', #givenName
       'urn:oid:0.9.2342.19200300.100.1.3', #mail
       'urn:oid:1.3.6.1.4.1.5923.1.1.1.6', #eduPersonPrincipalName
       'urn:oid:1.3.6.1.4.1.5923.1.1.1.9', #eduPersonScopedAffiliation
     ),
 ),

 80 => array(
    'class' => 'niif:AttributeLimit',
    'default' => true,
    'bilateralSPs' => array(
      'google.com' => array('mail'),
      'urn:federation:MicrosoftOnline' => array('IDPEmail', 'ImmutableID'),
     ),
 ),


A fenti példa az alábbiakat végzi:

 1. a magyar föderáció által regisztrált entitások számára a Resource Registry-ben beállított attribútumok (RequestedAttributes) alapján történik az attribútum kiadás;
 2. a GÉANT Code of Conduct entitás kategóriájú eduGAIN-es SP-k számára szintén RequestedAttributes alapján történik az attribútum kiadás;
 3. a Research & Scholarship entitás kategóriájú eduGAIN-es SP-k számára kiadjuk a kategória által igényelt attribútumcsomagot
  • az ilyen SP-k RequestedAttributes alapján módosíthatnak az attribútum igényeiken
 4. a fenti kategóriáknak nem megfelelő SP-k közül kizárólag a bilateralSPs tömbben megadott entitásoknak adunk ki attribútumot.


Opciók

default

Logikai kapcsoló, true/false értékeket vehet fel. Amennyiben true, úgy a beállított EntityCategory-k alatt megadott attribútumkészletet akkor is kiadjuk az adott EntityCategory-val érkező SP-nek, ha az attribútumokat explicit, a RequestedAttribute-ok között nem kérte felsorolva. Ennek az R&S EntityCategorynál van különös jelentősége (a példában is ez szerepel), mert ott a specifikáció kimondja, hogy a meghatározott attributúmkészletet akkor is ki kell adni az R&S-t támogató IdP-nek, amennyiben nincsenek ezen attribútumok tételesen felsorolva, mint RequestedAttributes.

strict

Logikai kapcsoló, true/false értékeket vehet fel. Amennyiben true, úgy csak és kizárólag a modul konfigurációjában megadott EntityCategory-val érkező SP-k számára kerülnek attribútumok kiadásra, "ismeretlen" EntityCategory-val bíró, és EntityCategory nélküli SP-k számára nem kerül kiadásra semmi.

allowRequestedAttributes

Logikai kapcsoló, true/false értékeket vehet fel. Amennyiben true, úgy megengedjük, hogy egy SP a hozzátartozó EntityCategory konfigurációjában megadott attribútumlistán túl kért attribútumot kiadásra RequestedAttributes-on keresztül, false esetén csak a listában szereplő attribútumok kiadását engedi a modul. Amennyiben az érték true és a strict értéke false, úgy az "ismeretlen" EntityCategory-val bíró SP-k számára is a RequestedAttributes alapján kerülnek kiadásra az attribútumok.