Hu-faq-qprobs

Innen: KIFÜ Wiki

A kép minősége rossz (akadozik, lefagy). Hogyan ellenőrizhetem a minősegi ill. átviteli paramétereket?

Minden videókonferencia végberendezés képes általános átviteli statisztikát mutatni. Amennyiben a hívás egyszer már felépült, akkor minőségi szempontból két probléma lehet:

  • Rossz hely viszonyok: rossz megvilágítás, rosszul összerakott eszköz, stb. (itt ezzel nem foglakozunk)
  • Hálózati problémák: nem áll rendelkezésre elegendő sávszélesség, csomagvesztés van valahol a hálózatban.

Polycom berendezések

A Polycom ViewStation FX ill. Polycom VSX 7000-es videokonferencia berendezések esetében a távirányító alsó részén lévő ? (sárga) gomb megnyomásával diagnosztikai információkat kaphatunk az éppen zajló videokonferenciáról. Itt ellenőrizhető az éppen használt adatsebesség, a video (pl. H.263) ill. audio (pl. G.722) kodek és még néhány kevésbé lényeges információ.

Polycom ViewStation FX

A jobb alsó Menu ikonra kattintva a diagnosztikai menübe kerülünk, ahol részletesebb információkat is kérhetünk az aktuális hívásról (Advanced Stats).

Polycom VSX 7000 FX

A jobb alsó részen lévő Next gombra navigálva érhetőek el a részletesebb statisztikák.

Egyéb megfontolások

Nagyon fontos ellenőrizni, hogy a hálózati átvitel közben fellép-e csomagvesztés. A videokonferencia csak nagyon kismértékű csomagvesztést tolerál (<1-2%, berendezésfüggő), ezért ha kép/hang akadozik és lefagy, akkor először azt érdemes megnézni, hogy van-e csomagvesztés (Packet loss). Amennyiben tapasztal ilyet, kérjük forduljon a helyi hálózati adminisztrátorhoz és kérje segítségét a hiba elhárításában.

Csomagvesztés esetén az alábbi problémák tipikusak:

  • Osztottan használt vonalon megvalósított kapcsolat: nem elegendő az uplink, a többi gépet korlátozni kell (pl. QoS), esetleg lejebb kell menni a sávszélességgel. A probléma tipikus ADSL kapcsolattal rendelkező intézmények esetén.
  • Helyi szakasz fizikai probléma: a videókonferencia eszköz és az első switch között lévő patch és/vagy fali kábel miatt hibázik az átvitel. Lehet problémás a videókonferencia eszköz vagy a switch portja is.